Euro NCAP test dodijelio je 5 zvjezdica modelu SEAT Ateca - Novosti i događanja - Marka SEAT - SEAT Bosna i Hercegovina | SEAT
Prilikom vašeg posjeta ovoj internetskoj stranici trenutno se pohranjuju kolačići.
Prihvati i nastavi

SEAT Ateca Euro NCAP test 5 zvjezdica

Euro NCAP test dodijelio je 5 zvjezdica modelu SEAT Ateca

07.13.2016
  • Ateca posjeduje izvanrednu bezbjednost prilikom sudara kako za odrasle putnike tako i za djecu
  • Funkcija kočenja u nuždi i sistem prepoznavanja pješaka Front Assist pokazali su se veoma efikasnim
  • Priznanje se dodjeljuje neposredno prije lansiranja Atece u mrežu trgovaca


SEAT Ateca dobila je najvišu ocjenu u Euro NCAP ispitnom programu. Prvi SUV u historiji ove španske marke u potpunosti se iskazao po pitanju visokog nivoa bezbjednosti, te je dobila pet zvjezdica. Modelu SEAT Ateca je dodijeljena visoka klasifikacija u svakoj od kategorija uključenih u Euro NCAP ispitivanja, sa posebnim akcentom na bezbjednost odraslih saputnika i dječju bezbjednost, kao i zaštitu pješaka i sisteme podrške za vozača. 

Ovo priznanje dodjeljuje se neposredno prije lansiranja Atece u prodajnu mrežu. Ateca je prvi model u proizvodnoj ofanzivi koji će SEAT lansirati u sljedećih 18 mjeseci. Ta ofanziva ukupno uključuje četiri modela, zajedno s SUV crossover modelom u 2017. godini. Klasifikacija je pritom dodijeljena u godini kad je Euro NCAP povećao broj ispitivanja koja vozila moraju proći te je takođe postavio i više standarde prilikom donošenja svoje procjene. U tu je svrhu, radi utvrđivanja nivoa bezbjednosti putnika, korišten cijeli niz novih veličina i tipova lutki za crash testove, a takođe je porastao broj i opseg ispitnih metoda.

SEAT Ateca svoj uspjeh na ispitnom programu duguje svojim naprednim sigurnosnim sistemima koji su deo standardne opreme i koji su se pokazali veoma efikasnim. Novi model, koji je u potpunosti dizajniran i razvijen u Barceloni, sadrži funkciju kočenja u nuždi u gradu ili na put, Front Assist sa sistemom prepoznavanja znakova, a njega Euro NCAP ispituje od 2016. godine. Ovaj sigurnosni program uz to ocenjuje i sistem zadržavanja vozila u kolovoznoj traci, raspoloživ u serijskom modelu SEAT Ateca.

Novi SUV marke SEAT, koji će uz modele Ibiza i Leon predstavljati treći stub marke, standardno je opremljen sa sedam vazdušnih jastuka, uključujući vozačev vazdušni jastuk za kolena, kao i sigurnosnim pojasevima sa zatezačima i ograničenjem natovarenosti na prednjim i zadnjiom sedištima. Prva stavka je veoma korisna za vezanje putnika svih telesnih dimenzija jer zatezač u trenutku sudara drži pojas zategnutim o putnikove grugi i karlicu, čime se garantuje bolje zatezanje pojasa kako za odrasle putnike tako i za decu. 

Ateca, model koji predstavlja ulazak marke SEAT u jedan od najbrže rastućih tržišnih segmenata, takođe sadrži druge izvanredne sigurnosne sisteme poput sistema Isofix i Top Tether sa spoljne strane zadnjih sedišta, sistem podrške za duga/kratka svetla, Blind Spot senzor + sistem upozorenja na bočni promet pozadi, kameru od 360° s funkcijom nadzora područja iza vozila, sistem prepoznavanja umora, sistem za ograničenje brzine i vizualni podsetnik za vezivanje sigurnosnih pojaseva pozadi.