Sigurna noćna vožnja - Novosti i događanja - Marka SEAT - SEAT Bosna i Hercegovina | SEAT
Prilikom vašeg posjeta ovoj internetskoj stranici trenutno se pohranjuju kolačići.
Prihvati i nastavi

Savjeti za bezbjednu vožnju

Sigurna noćna vožnja

06.30.2016

Martorell 30/06/2016. - Period ljetnjih odmora je doba godine kada su putevi najprometnijih i mnogi ljudi vole da voze noću i da u potpunosti iskoriste svoj odmor. Obično postoji manje saobraćaja kada padne mrak, ali se rizik od od nezgoda povećava zbog smanjene vidljivosti i umora. Nezgode tokom noćne vožnje statistički  u Evropi broji  37% svih žrtava vožnje, tako da se određene mjere predostrožnosti moraju preduzeti da bi vožnja bila bezbjednija

• Uključite svoje oborena svjetla u sumrak za bolju vidljivost i da vas bolje vide. Morate voziti sa oborenim svetlima noću, kada pada kiša ili u uslovima slabe vidljivosti. Oborena svjetla treba koristiti kad god je to moguće, kako bi se izbjeglo zasljepljivanje nadolazećem saobraćaju. Neka vozila su opremljena automatskim sistemom paljenja oborenih svjetala i isključivanje u zavisnosti od spoljašnjih svjetlosnih uslova.
90% informacija potrebnih za vožnju se obrađuju preko čula vida, a kako vizuelna percepcija smanjuje noću, više vremena je potrebno da se identifikuju pješaci, životinje ili saobraćajna signalizacija. U ovim slučajevima, LED farovi su veliki saveznik, jer generišu bolje svjetlo, kvalitetnije od halogene sijalice i svjetlost koju ona emituju je veoma slična dnevnom svjetlu, što znatno poboljšava vidljivost.

• Prilagodite brzinu da bi mogli da kočite u okviru svjetlosnog snopa. Preporučljivo je voziti sporije nego obično tokom dana. Preporučena brzina prilikom vožnje sa oborenim svjetlima u Španiji iznosi 90 km / h.
 
• Održavajte sigurnu udaljenost  od najmanje tri sekunde između vas i vozila ispred vas.

 

• Prepoznajte rane znake umora, na primjer, ako su vaši kapci teški, ako imate problema da se zadržite u svojoj kolovoznoj traci, ili ako vam je teško da se sjetite gde ste vozili u posljednjem kilometru. Pospanost utiče na reflekse i efekat je sličan vožnji sa nivoom alkohola u krvi od 0,5 grama po litru. Na prve znakove pospanosti, važno je da se zaustavite i odmorite ili prespavati do trenutka kada možete bezbjedno nastaviti svoj put. Neka su vozila opremljena sa sistemom prepoznavanja umora i identifikuju kada je vozač umoran a prikazuju znak upozorenja na instrument tabli koji preporučuje pauzu.