Pet zvjezdica na crash testu

SEAT Tarraco sa najvišom ocjenom Euro NCAP

13.03.2019
  • Vrhunski SUV marke SEAT dobiva najvišu ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP testu

  • Ispitivanje je pokazalo izvanredne performanse modela Tarraco te mogućnost zaštite odraslih putnika, djece i osjetljivih kategorija sudionika u saobraćaju

  • Tarraco objedinjuje najsuvremenije sigurnosne sustave i robusnu pasivnu tehnologiju kako bi bio mjerilo sigurnosti

  • Veliki SUV pridružuje se drugim modelima marke SEAT i pokazuje predanost marke razvoju najsigurnijih mogućih vozila

Najsavremeniji model iz najveće ofanzive proizvoda marke SEAT, novi SEAT Tarraco, dobio je ocjenu sigurnosti od pet zvjezdica, koju mu je dodijelila organizacija Euro NCAP. Time se nastavlja tradicija ove marke kada je riječ o razvoju vozila koja ne ispunjavaju samo potrebe raznovrsne baze kupaca već također nude najviši stepen sigurnosti na tržištu.

Aktivna sigurnost: SEAT Tarraco sa vrhunskim oznakama za zaštitu putnika

 

         

Postupci ispitivanja Euro NCAP-a svake su godine sve zahtjevniji jer ova institucija neprestano povećava broj testova i njihov stupanj težine. Ispituju se svi aspekti vozila, mjeri se mogućnost zaštite kako odraslih putnika i djece, tako i ranjivih kategorija sudionika u prometu te se istovremeno procjenjuju napredniji sigurnosni sistemi potpore.

Pri tome je perjanici marke SEAT, SUV modelu Tarraco, dodijeljena najviša moguća ocjena sigurnosti u sklopu serije ispitivanja institucije za ispitivanje sigurnosti potrošača.

Tarraco je podvrgnut iscrpnom nizu testova kako bi se provjerila njegova razina sigurnosti. Zaštita odraslih putnika procjenjuje se nizom testova koji obuhvaćaju frontalne sudare u okviru kojih se vozilo s 40 % prednje površine sudara s čvrstom preprekom te testove bočnog udara i sudara sa stupom. Uz to se provode testovi trzajnih ozljeda i autonomnog kočenja u nuždi (AEB), koji se provode u cijelom rasponu brzina i s različitim udarnim površinama vozila.

Za zaštitu djece u vozilima procjenjuju se tri glavna aspekta: zaštita sistema za držanje, mogućnost integracije sistema za držanje djece različitih dimenzija u vozilu i, naposljetku, preduvjeti vozila za siguran transport djece.

Pasivna sigurnost: SEAT razmišlja i o ostalim učesnicima u saobraćaju

SEAT Tarraco nije razvijen samo kako bi zaštitio osobe koje se u njemu voze već je i velik dio pozornosti bio usmjeren na kvalitetnu zaštitu drugih sudionika u saobraćaju. Ispitivanja Euro NCAP-a također procjenjuju potencijalnu opasnost ozljeđivanja glave, zdjelice i nogu pješaka ili biciklista te što se može učiniti kako bi se posljedice te vrste nezgoda umanjile ili u potpunosti izbjegle. Kada se tomu pridoda procjena najvažnijih tehnologija sistema potpora za vozača i način na koji one mogu poboljšati sigurnost, program Euro NCAP-a zaista se može proglasiti sveobuhvatnim.

SEAT Tarraco mit Höchstwertung von Euro NCAP

Vrhunske ocjene za svestranu sigurnost

Ova je organizacija u svakom aspektu prosudila da će putnici u vozilu i osobe na cesti biti dobro zaštićeni u slučaju sudara. SEAT Tarraco osvojio je 97 % bodova za zaštitu odraslih osoba, 84 % za zaštitu djece, 79 % za ranjive sudionike u saobraćaju i 79 % za sigurnosne sisteme potpore.

"Tarraco je dobio izvanrednu sigurnosnu ocjenu u okviru zahtjevnih ispitivanja Euro NCAP-a, što je rezultat koji odražava važnost koju smo pridali sigurnosti tijekom razvoja našega najvećeg SUV-a te našu predanost osiguranju najviše razine kako aktivne tako i pasivne sigurnosti u svim modelima koje proizvodimo", rekao je Luca de Meo, predsjednik uprave marke SEAT.

Dizajniran za pružanje najvišeg stepena sigurnosti

 

SEAT Tarraco razvijen je za pružanje vrhunske sigurnosti kako za putnike koji se nalaze u njemu, tako i za druge sudionike u saobraćaju, čime je postao mjerilo među svojim konkurentima kada je riječ o sigurnosti. Ovim se postignućem objedinjuju znanje stečeno tijekom razvojnih faza prethodnih vozila marke SEAT i integracija najsavremenijih sigurnosnih tehnologija.

SEAT Tarraco nudi pregršt sigurnosnih sistema koji se temelje na kombinaciji senzorskih podataka, zahvaljujući čemu ovaj SUV može vidjeti cestu ispred sebe kao nijedan drugi do sada i prilagoditi joj se na odgovarajući način. Opcijski dostupni sistemi uključuju potporu za hitne slučajeve Emergency Assist, sistem za skretanje Blind Spot Detect, upozorenje pri izlasku iz vozila Exit Assist, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, potporu kod saobraćajnog zastoja i potporu za svjetla Light Assist, a prvi su put također uvedena dva nova sigurnosna sistema: sustav Pre-Crash Assist i zaštita od prevrtanja vozila Rollover Assist.

Sustav Pre-Crash Assist može reagirati za svega 0,2 sekunde ako prepozna predstojeći sudar - zatezanjem sigurnosnih pojaseva, aktivacijom uređaja za svjetlosno upozorenje te zatvaranjem prozora i panoramskog krova - i tako zaštititi putnike u vozilu. Kada se aktivira, zaštita od prevrtanja Rollover Assist aktivirat će zračne zavjese i zatezače sigurnosnih pojaseva.

Kada se tomu pridodaju sistem za nadzor okoline Front Assist sa sistemom prepoznavanja biciklista, Lane Assist i sistem poziva u nuždi Emergency Call, SEAT Tarraco zaista se ističe među svojim konkurentima u segmentu velikih SUV vozila.