CUPRA Tavascan koncept

CUPRA otkriva svoju viziju sportskog karaktera sa potpuno električnim CUPRA Tavascan konceptom

02.09.2019

Kad se odmaknemo od konvencionalnog i uđemo u svijet pokrenut elektrifikacijom, CUPRA redefinira elemente poput performansi. Nakon što je početkom ove godine predstavljen koncept CUPRA Formentor, CUPRA kreće korak dalje u svojoj viziji elektrificiranih performansi s CUPRA-om Tavascan konceptom.

Jedinstven i poseban brend automobila sada povezuje svoj DNK visokih performansi sa najsavremenijom  tehnologijom pogonskog sklopa, veoma sofisticirana i emocionalna sa izražajnim dizajnom. Rezultat je električni koncept CUPRA Tavascan, vozilo dizajnirano za potrebe tržišta za koje se predviđa da će rasti 15% godišnje -  potupno električni kupe SUV.

Oobjedinjujući siluetu četvero vrata, uz prisustvo SUV karaktera i uglađenost sportskog kupea, CUPRA Tavascan je prvi cestovni koncept. CUPRA koja koristi 100% električni pogon, automobil izražajnog dizajna i oplemenjen električnim srcem uz nultu emisiju štetnih gasova. Koncept CUPRA Tavascan svoje je ime dobio po selu koje se nalazi u Pirenejima , vrlo jedinstveno zbog svog zapanjujuće prekrasnog krajolika i okruženja.

"Osim CUPRA Formentora, koji će biti lansiran 2020. Godine zajedno s dva ostala hibridna modela visokih performansi  smo već dokazali naše tehnološke mogućnosti razvijanjem prvog svjetskog 100% električnog sportskog trkačeg  automobila - CUPRA e- Racer . Uz predstavljanje potpuno električnog CUPRA Tavascan koncepta, tu viziju prenosimo na ulice te dokazujemo da se performanse mogu elektrificirati", rekao je izvršni direktor CUPRA-a Wayne Griffiths.

Unutrašnja harmonija

Izvajane vanjske linije ovog koncepta ogledalo su njegove unutrašnjosti. Prostor koji miješa materijalne i tehnološke koncepte sa otvorenošću i fokusom da bi stvorio kabinu koja pruža savršenu ravnotežu između orijentacije vozača i udobnosti putnika.

Interijer koncepta primjenjuje kontrastne boje, strukturni karbon i dinamičan pristup tehnologiji i dizajnu kako bi se osigurala vrhunska, lagana kabina.

LED ambijentalna rasvjeta pozdravlja putnike dok otvaraju vrata vozila. Ulazak unutra i koncept unutrašnjosti obuhvaća emociju kontrastne kože, karbona i Alcantare®.

Izvajana 3D kožna sportska sjedala nude oblik i funkciju, udobnost i sigurnost, dok  kontrolna tabla lebdi prednjim dijelom unutrašnjosti, pružajući i fokus i osjećaj prostora. Iza upravljača, vozač je u fokusu zahvaljući  12,3" display-u sa digitalnom instrument tablom koji pruža sve informacije u vožnji, a upotpunjen je i sa  13" infotainment display-om.

Imajmo na umu da je unutrašnjost samog koncepta prilagodljiva. Zahvaljući većem display-u fokus se može skrenuti i prema putniku kada je to potrebno. Koncept CUPRA Tavascan pruža jedinstvenu viziju budućnosti brenda s visokim performansama, koristeći snagu elektrifikacije za postizanje razine sofisticiranosti i emocija koje  još nisu viđene na tržištu.

Crossover coupe s četvero vrata, kombinuje modela SUV-a s modelom ležernog sportskog kupea, dok se estetika i učinkovitost preklapaju. CUPRA Tavascan Electric Concept pruža performanse, dinamiku i vozne osobine.

Vanjski dizajn vozila skriva napredni potpuno električni pogon i pogonski sklop koji nudi uzbuđenje koje svaki vozač želi, uz tišinu i učinkovitost koju ova tehnologija nudi.

Dva motora - jedan integrisan na prednju osovinu, a drugi zadnju daju kombinovanu snagu od 225kW (306 KS) na sva četiri točka, pružajući izrazito sportske performanse. CUPRA Tavascan Electric Concept može dostići 100 km/h za manje od 6,5 sekundi.

Ali brzina na pravcu samo je dio priče. Litij-jonska baterija od 77 kW pruža energiju dovoljnu za domet od 450 kilometara na temelju WLTP-a s jednim punjenjem. 

 

Vanjski uglovi

Vanjski dio vozila kombinira performanse i učinkovitosti, donoseći mišićavost i snagu dinamičnosti segmenta, ublažena sposobnošću da se totalno smanji uticaj na okoliš. Prednji dizajn vozila naglašava njegovu elektrifikovanu ličnost s osvijetljenim CUPRA logotipom koji je pozicioniran nisko i pruža totalno drugačiji utisak. Svaka lamela povećava učinkovitost, omogućujući protok zraka glatko preko tijela vozila  kao i unutrašnje hlađenje baterije. Protok zraka ključna je komponenta koncepta CUPRA. Njegovi mišićavi lukovi na točkovima aluminijumskih felgi promjera  22 ", fokusirani na čistu izmjenu zraka, omogućujući SUV coupeu klizanje, minimizirajući otpor.

Stražnji difuzor pruža funkcionalnu aerodinamiku, ali stvara i emocionalni osjećaj izvedbe, pojačan elegantnim stražnjim svjetlom, koje obuhvaća kompletnu širinu vozila sa centralno postavljenim i osvjetljenim logom.

CUPRA Tavascan Electric Concept spojen je sa sofisticiranom bojom tekućeg  metala naglašenim vanjskim dizajnom, karbonskim vlaknima i nježnim bakrenim  detaljima  naglašava njegov nevjerovatan izgled.