Kriza COVID-19

Od proizvodnje automobila do proizvodnje medicinskih ventilatora

07.04.2020

Proizvodna linija za SEAT Leon u postrojenju Martorell gotovo je neprepoznatljiva. Danas se automobili više ne prave; umjesto toga, proizvode se automatizirani ventilatori kao pomoć sa zdravstveni sistem usred krize COVID-19. Kretanje od proizvodnje automobila do ventilatora u rekordnom roku rezultat je intenzivnog rada mnogih zaposlenika SEAT-a i vrlo snažne pokretačke snage: solidarnosti. "Motivacija svih koji sudjeluju u ovom projektu je da pomoću našeg znanja možemo masovno proizvoditi opremu koja će nam spasiti živote", objašnjava Nicolás Mora iz proizvodnog odjela SEAT Martorell.

Aktivnost je u toku svaki dan. Od početka situacije izazvane COVID-19, pokrenuto je nekoliko inicijativa u SEAT-u za borbu protiv širenja virusa. Konkretno, za proizvodnju materijala i uređaja koje traže velike bolnice, poput ventilatora. Tim inženjera marljivo je počeo dizajnirati nekoliko prototipa, ukupno 13, sve dok se ne proizvede konačni model.

Ključ leži u brisaču vjetrobranskog stakla. Projekt se oblikuje sa zupčanicima koji su napravljeni u SEAT-u, osovinama mjenjača i prilagođenim motorom brisača vjetrobranskog stakla. Cilj je bio napraviti ventilatore najvišeg kvaliteta, a rezultat je OxyGEN. Dizajnirani u saradnji sa Protofy.XYZ, oni se sastavljaju u objektima SEAT-a.

Transformisanje montažne linije. 150 zaposlenih iz različitih područja promijenilo je uobičajene radne jedinice, kako bi se kreirali ventilator od dijelova koji su dio modela SEAT Leon. "Upotreba montažnih linija koja proizvodi podokvire, dio automobila i njegovo prilagođavanje za kreiranje ventilatora bio je ozbiljan i težak posao koji je obuhvatio mnoge oblasti kompanije, a sve to smo uspjeli uraditi u rekordnom roku od jedne sedmice", kaže Serđo Arreciado iz oblasti Procesnog inženjeringa SEAT- a. Svaki ventilator ima više od 80 elektroničkih i mehaničkih komponenti i podvrgava se glavnoj kontroli kvalitete koja podrazumjeva sterilisanje ultraljubičastim svjetlom.

Kvalitet testiran. Ventilator trenutno prolazi dugotrajno testiranje u sklopu procesa odobrenja. U međuvremenu, linija nastavlja s radom zahvaljujući mnogim zaposlenicima koji su neumorno radili na ovom projektu. "Upravo saznanje da smo pokušali pomoći spasiti život čini sve ovo što smo radili vrijednim", kaže Francesc Sabaté iz R&D u SEAT-u.

Zajednički napor. Rezultat ovog projekta bio je moguć zahvaljujući solidarnosti njegovih zaposlenika i suradnji mnogih kompanija i entiteta kojima se SEAT želi zahvaliti na njihovom sudjelovanju, posebno španskoj Agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode.