Novi Leon

Novi SEAT Leon stigao u BiH

28.05.2020

Sarajevo, 28.5.2020 - Vodeći se činjenicom epidemiološke situacije i restrikcija po pitanju prezentacija i događaja na teritoriji Bosne i Hercegovine,  SEAT BiH je ograničio javno predstavljanje i prezentaciju svog najvažnijeg modela u gami, novu generaciju modela SEAT Leon. Međutim, kako bi svi zainteresovani imali priliku da dobiju sve relevantne informacije vezane za ovaj novi model,  SEAT BiH je kreirao lokalne video uratke sa kojom će predstaviti  sve bitne novitete i produktne informacije  koje krase ovaj model, a isti će biti postavljeni i emitovani na  svim aktivnim digitalnim platformama i socijalnim mrežama gdje je SEAT BiH prisutan.

SEAT Leon uvijek je bio ključni stub u portfelju marke i referentna tačka za cjelokupni segment, što dokazuje činjenica da je prodan u više od 2,2 milijuna primjeraka tokom svojih triju generacija. Četvrta je generacija dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na izniman uspjeh ovog modela, te ga odvela na sljedeću razinu kada je riječ o povezivosti, učinkovitosti, dinamičnosti i sigurnosti.

U razvoj novog LEON-a uloženo je više od 1.1 milijarde eura kako bi model nastavio talas uspjeha na kojem se već nalaze praktično sva tri SUV modela, Arona, Ateca i Tarraco. Temelj vozila je napredna MQB platforma "Evo" koja je pružila nove dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osjećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela.

Potpuno novi Leon objedinjuje filozofiju dizajna koja je ključna svakom vozilu koje siđe sa proizvodnih traka marke SEAT, pri čemu zrači samopouzdanošću, elegancijom i sportskim karakterom unutar segmenta kompaktnih automobila. Istovremeno se odlikuje dosljednošću, iskrenošću i zrelošću kojima se može pohvaliti rijetko koje drugo vozilo. Sa parolom "Rođen pod suncem" novi Leon zrači elegantnijim dizajnom s dodatnim promjenama i nijansama u pogledu boja i tonova vozila kad svjetlo obasjava lak i karoseriju vozila. Time se stvara vozilo sa slojevitom, poboljšanom estetikom.

U svojoj varijanti s 5 vrata potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je za 50 mm više od treće generacije modela SEAT Leon.

Novi SEAT Leon nadovezuje se na atraktivnost svojeg prethodnika, no s markantnijom osobnošću koju dodatno naglašavaju elegantne površine te savršena mješavina uglova i krivulja na pravim mjestima. I dok estetske karakteristike vanjskog dizajna privlače poglede, njegov stil također je proširen ukupnom učinkovitošću vozila s poboljšanom aerodinamikom; koeficijent otpora zraka modela SEAT Leon poboljšao se oko 8 % u usporedbi s prethodnom generacijom.

Uzbuđenje i kreativnost također se nastavljaju u stražnjem dijelu vozila, a naglašeni su LED "coast-to-coast" svjetlom i poklopcem prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila. Sistem osvjetljenja i spojler stvaraju linije koje posreduju dojam brzine, čak i kada se automobil nalazi u stanju mirovanja.

Unutrašnjost potpuno novog modela SEAT Leon vrhunac je funkcionalnosti, minimalizma i elegancije. Njegova elegantna, no svejedno široka instrumentna ploča s mekanom površinom posreduje dojam lakoće i određen stupanj "mogućnosti lebdenja". Sve je u putničkom prostoru dizajnirano tako da bude ergonomski precizno, čime se komfor u unutrašnjosti povećava za sve putnike. Bez obzira na to sjedite li na vozačevu sjedalu ili kao putnik na stražnjim sjedalima.

Glavni je element u unutrašnjosti središnji 10" infotainment ekran, koji uključuje sistem prepoznavanja gesta te osigurava preciznu interakciju s putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim tipkama.

Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke. U samoj srži sistema modela Leon nalazi se SEAT Digital Cockpit, koji obuhvata visokorazlučivi 10,25" kombinirani instrument i infotainment sistem koji korisnici mogu individualizirati. Serijski sistem Media odlikuje se 8,25" ekranom s kompatibilnošću za smartphone audio, dok veći 10" ekran sistema Navi nudi 3D povezanu navigaciju, tehnologiju retina zaslona i upravljanje govornim naredbama te prepoznavanje gesta radi pojednostavljenja interakcije s korisnikom.

Njegov sistem Full Link uvodi korisnike u svijet povezivosti te im omogućuje povezivanje svojih mobilnih uređaja s infotainment sistemom vozila putem aplikacije Android Auto, ili bežično putem aplikacije Apple CarPlay, čime se pruža mogućnost unošenja njihovog digitalnog ekosistema u vozilo. To se čini na kontrolisan, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pažnja s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sistem ili kontrolne tipke integrirane na volanu.

Opcioni Connectivity Box s induktivnim punjenjem usklađenim s protokolima Qi standarda osigurat će da se korisnici više neće morati brinuti hoće li im se baterija isprazniti u ključnom trenutku.

Jedinica za online povezivost (Online Connectivity Unit) s integriranom SIM karticom osigurava da potpuno novi SEAT Leon nikada neće izgubiti svoju vezu s digitalnim svijetom. Ova tehnologija omogućuje da određene infotainment funkcije u stvarnom vremenu upotrebljavaju informacije iz "clouda", čime se osigurava dodatna dimenzija uz tradicionalni navigacijski sistem. Ubuduće će se njome omogućiti pristup najnovijim infotainment aplikacijama koje se u svakom trenutku mogu ažurirati, a integrirana eSIM kartica također znači da će SEAT Leon profitirati od usluge eCall, s pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju sudara.

Pridoda li se tome još aplikacija SEAT Connect, otvara se novi svijet koji se može preuzeti na vaš pametni uređaj, čime se osigurava daljinsko upravljanje cijelim nizom funkcija koje će pomoći unaprijediti užitak vozača i također poboljšati sigurnost.

"Novi Leon je izvrstan automobil, potpuno unaprijeđen i kreiran tako da pokaže jednu novu snagu i dimenziju našeg brenda", ističe Senad Trnka Brand manager SEAT-a u BiH, te dodaje: " Ovo je trenutno tehnički najnapredniji SEAT-ov model sa velikim brojem inovativnih rješenja koja do ovog trenutka nisu bila prisutna u SEAT vozilima. Sa jedinstvenim dizajnerskim izražajem, novitetima od kojih su mnoga preuzeta iz premium klase,  te nevjerovatnom prostranošću, Novi SEAT Leon redefinira klasu kompaktnih automobila i nudi jednu potpuno novu perspektivu upotrebljivosti ove vrste vozila".

Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvata isključivo motore sa sistemom izravnog punjenja i turbopunjačem snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona također uključuje 1,0-litrene 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, te veće 1,5-litarske TSI motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS). Na samom vrhu ove ponude triju motora nalazi se 2,0-litarski TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen s mjenjačem s dvije spojke.

Dizel i dalje predstavlja važnu tehnologiju za smanjenje ugljičnih emisija, a potpuno novi Leon profitira od tri verzije dizelskih motora, a to su su mahom 2,0-litarske TDI jedinice s izlaznim snagama od 85 kW / 115 KS i 110 kW / 150 KS.

Zahvaljujući adaptivnoj regulaciji voznog postroja (DCC) u potpuno novom modelu SEAT Leon (opcionalno), vožnja i rukovanje vozilom mogu se mijenjati ovisno o uvjetima i zahtjevima vozača, što vozilo čini još komfornijim.

Tehnologija adaptivnoga voznog podvozja neprestano registruje stanje na cesti, dok istovremeno u obzir uzima pokrete kola upravljača i postupke kočenja i ubrzanja radi prilagodbe ovjesa, te optimizacije amortizacije na svakom točku, čime se pružaju jedinstveni komfor i dinamičnost.

Kao što je bio slučaj i do sada nova generacija Leona raspoloživa je u 4 paketa serijske opreme : Reference, Style, Xcellence i FR. Startna cijena novog Leona kreće od 32.716 KM koliko je potrebno izdvojiti za izvedbu 1.0 TSI/90 KS  dok najskuplja izvedba sa Xcellence paketom opreme te motorom 2.0 TDI/ 150 KS i DSG automatskim mjenjačem iznosi 48.122 KM sa PDV-om.  Cjenovna pristupačnost ovog modela ogleda se u osnovnoj opremljenosti gdje su sadržane stavke kao što su : Automatski klima uređaj, Alu felge 16'', Keyless GO funkcija (paljenje bez upotrebe ključa) , Tempomat, LED izvedba prednjih i zadnjih svjetala, Media sistem u boji veličine - 8,25" i još mnogo toga.

Vrijedi istači da je SEAT s.a  u saradnji sa SEAT BiH i dilerskom mrežom dodatno za "Closed types" limitiranu visoko opremljenu izvedbu modela  koja se nalaze na stanju omogućio bonus sa uštedom od 8% za one koji se odluče na kupovinu ove količinski limitirane serije na našem tržištu.

Prvi primjerci modela su već prisutni kod ovlaštene prodajno servisne mreže, te svi zainteresovani mogu posjetiti, informisati se  i testirati novi model iz SEAT-a,  ili pronaći dodatne informacije posjetom oficijelnoj web stranici marke SEAT u BiH.