AUTOBEST

“Best Buy Car of Europe 2021 ” : potpuno novi SEAT Leon odnosi nagradu AUTOBEST 2021

15.12.2020

Potpuno novi SEAT Leon izabran je za "AUTOBEST 2021", evropsko priznanje za "Best Buy Car of Europe 2021". Žiri AUTOBEST-a je komisija od 31 sudije koju čine neki od najpriznatijih automobilskih novinara iz cijele Evrope. To je drugi put u SEAT-ovoj 70-godišnjoj istoriji da je kompanija dobila priznanje; 2017. godine SEAT Ateca je preuzela istu nagradu. Ova vrijedna nagrada ističe posvećenost razvoju vozila od strane brenda koja nadilaze uobičajeno i nude nešto zaista izuzetno na tržištu.

"Ponosni smo što je naš novi SEAT Leon izabran za" AUTOBEST 2021 ". Ovo je najbolje moguće priznanje za tim koji je bio uključen u lansiranje najboljeg Leona ikada. Sa automobilom koji je dizajniranim, razvijen  i proizveden u Barceloni, ova nam nagrada daje obnovljenu snagu da pouzdano gledamo u budućnost. SEAT Leon je generaciju za generacijom dokazao da je važan stub segmenta, a nagrada žirija AUTOBEST pojačava značaj koji Leon ima na tržištu ", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik SEAT-a i CUPRE. "Ovaj automobil doveo je segment na potpuno novi nivo, miješajući impresivan dizajn sa tehnološkim napretkom kako bi stvorio vozilo koje pruža sve što kupci trebaju." dodaje Griffiths.

Potpuno novi SEAT Leon ima nevjerovatne rezultate, u svim svojim generacijama  koje definisu segment, sa prodatim  više od 2,3 miliona primjeraka. SEAT Leon je bestseler u Španiji od 2014. godine, a predstavljanje četvrte generacije vozila donijelo je na tržište najboljeg Leona ikad. Uspjeh SEAT Leon-a izgrađen je na investiciji od 1,1 milijardu eura kako bi mu pomogao da se podigne na sljedeći nivo u pogledu povezanosti, efikasnosti, dinamičnosti i sigurnosti, ali i kako bi se pripremili proizvodni pogoni za vozilo, jer je po prvi put ovaj model dostupan sa plug-in  hibridnim pogonskim agregatom, pored ostalih pogonskih jedinica.

Potpuno novi SEAT Leon dizajniran je i razvijen u Barceloni, kako bi održao svoj položaj ne samo kao osnovni stub u liniji vozila ove marke, već i kao izvanredno vozilo u segmentu. Veći nivo povezanosti, čini ga istinski dijelom našeg digitalnog života i prvim potpuno povezanim automobilom marke, te sa paketom novih pogonskih jedinica; benzinski (TSI), dizelski (TDI), komprimirani prirodni plin (TGI), blago hibridni (eTSI) i plug-in hibridni (e-HYBRID), nudi vozačima vozilo koje najviše odgovara njihovom načinu života i potrebama. Sa integracijom najnaprednijih dostupnih sistema pomoći vozaču, sve navedeno čini SEAT Leon jednim od najboljih u svojoj klasi.

Napredak u potpuno novom SEAT Leonu u pogledu povezanosti, efikasnosti, performansi i sigurnosti, nedavno je potvrđen sa pet zvjezdica postignutih na novom zahtjevnom Euro NCAP testiranju. Ovo je postignuto ,dijelom, zahvaljujući MQB Evo arhitekturi vozila, koja pruža mogućnost  razvoj vozila koje zadovoljava brojne i raznolike potrebe SEAT-ovih kupaca. Nagrada AUTOBEST jedna je od najprestižnijih u Evropi i traje uzastopno od njihovog osnivanja 2001. godine. Ukupno 31 novinar koji čini žiri za dodjelu nagrada imao je priliku testirati niz pogonskih agregata SEAT Leon-a - uključujući plug-in hibridnu verziju  tokom finalnog testiranja u Austriji početkom novembra.