Dijelovi i popravka
Osvjetljenje vozila
SEAT Originalni dijelovi

SEAT osvjetljenje vozila

Pokvarene sijalice se trebaju odmah zamijeniti kako ne bi ugrozili saobraćaj. Ali koje su "one prave"?

 

 

SEAT osvjetljenje vozila

SEAT Originalno osvjetljenje

Kao vlasnik vozila, upotrebom SEAT Originalnog osvjetljenja profitate na ovaj način:

 • SEAT Originalne sijalice optimalno odgovaraju Vašem vozilu. One su precizno usklađene sa tehnikom i zahtjevima Vašeg vozila.
 • Dugovječnost: obzirom da su tačno usklađene sa vozilom, znatno su dugovječnije od ostalih sijalica.
 • Ušteda energije

Za više informacija obratite se ovlaštenom SEAT servisu u Vašoj blizini.

Vrijedno je znati o osvjetljenju vozila

Farovi

Svjetla na prednjem kraju automobila nazivaju se farovi i uvijek su raspoređeni u paru. Prednja svjetla mogu emitirati samo bijelu ili žutu svjetlost i obično imaju sljedeće funkcije:

 • Kratko svjetlo: Za osvjetljavanje ceste u mračnoj i / ili slaboj vidljivosti bez zasljepljivanja vozila u prometu.
 • Dugo svjetlo: Snažno, dalekosežno svjetlo koje se može koristiti samo ukoliko ne zasljepljuje niti jednog drugog sudionika u prometu.
 • Standardno svjetlo (ograničavajuća rasvjeta): svjetle zajedno s kratkim ili glavnim svjetlom, čine automobil vidljivim čak i ako ne radi.
 • Moguće dodatne funkcije: maglenke (smiju se koristiti samo u određenim zimskim uvjetima), svjetlo u krivinama, parkirno svjetlo i dnevno svjetlo
 • Žmigavci (također i pokazivač smjera)
Stražnja svjetla

 Stražnja svjetla mogu biti samo crvena ili bijela, ovisno o tome koji od sljedećih signala želite poslati:

 • Stražnja svjetla: crveno stražnje svjetlo, koja se moraju uključiti po mraku i pri slaboj vidljivosti
 • Kočiono osvjetljenje: Svaki pritisak na kočnicu prati jako crveno svjetlo, koja se jasno odvajaju od stražnjih svjetala. Mnogo modela vozila posjeduje dodatno kočiono osvjetljenje na gornjoj srednjoj ivici ili na petim vratima.
 • Blinker (kao naprijed)
 • Svjetla za vožnju unatrag: bijelo svjetlo, s jedne strane osigurava bolju vidljivost pri vožnji unatrag, a s druge strane signalizira ostalim sudionicima u prometu da vozilo vozi unatrag
 • Reflektor (sa Retroreflexion)
 • Stražnje maglenke (crvene)
 • Osvjetljenje registarskih oznaka: Kako biste čak i u mraku prepoznali registarske tablice, moraju biti bijelo osvjetljene.
Žmigavci

Pokazivač smjera, najčešće zvan žmigavac, je posebno važan za neometano kretanje saobraćaja. On jasno pokazuje u kojem se pravcu vozilo želi kretati. Pokazivanje smjera je obavezno i to na taj način da može bez dvojbi biti prepoznat od strane ostalih sudionika u saobraćaju. Skretanje kao i preticanje, osiguravaju nesmetan protok saobraćaja i sprječavaju nepotrebne rizike. Ukoliko dodirnemo žmigavac, na vozilu sprijeda i straga (nerijetko na nekim vozilima i bočno) se pokaže svjetlosni signal. Svjetlo "blinka" u narandžastoj boji sve dok ga ili ne isključite ili dok se volan ne pomjeri ponovo u ravan položaj (smjer vožnje ravno). Tu je i funkcija koja od samog početka može provesti samo nekoliko treptajućih faza, prema kojima se pokazivač smjera ponovno isključuje, što se pokazalo vrlo korisnim pogotovo kod mijenjanja traka.

Oštećenja/ ispitivanja/ zamjena

Oštećenje & zamjena

Sijalice se često oštete prilikom saobraćajnog udesa, ili ispadnu iz nekog drugog razloga. Iz tog razloga se priliko konstruisanja vozila vodilo računa o tome da se do različitih sijalica na vozilu lako može doći te da se  mogu jednostavno i lako zamijeniti. 

Kod SEAT partnera možete, u okviru programa SEAT Pametne opravke, izvršiti sitne opravke na farovima brzo i povoljno i prepustiti se povjerenju u SEAT Originalne dijelove.

Oštećenje/ provjera/ zamjena

Ispitivanje osvjetljenja

Kod novijih vozila Bordcomputer Vam javlja oštećenja. Kod starijih vozila, s vremena na vrijeme trebate sami pregledati funkcije osvjetljenja, na taj način da ih po jednu prekontrolišete.

Ukoliko uočite oštećenje, otiđite do najbližeg SEAT servisa, jer svaka sijalica ima svoju bitnu funkciju koja se nemonovna za sigurnost u saobraćaju.

Vrste osvjetljenja

Osvjetljenje vozila

U motornim vozilima koriste se različiti izvori svjetlosti. Najnoviji modeli SEAT-a opremljeni su visokokvalitetnim proizvodima marke koji cestu osvijetljuju na najbolje mogući način. Ovisno o kojoj se svjetlosti radi, upotrebljavaju se različite vrste svjetiljki. 

Vrste osvjetljenja

Sijalice

Sijalice su dobro ispitani izvori svjetla koji pripadaju standardu, prije svega, nešto starijih vozila. U slučaju prednjih svjetala (farova) koriste se takozvane Bilux žarulje koje mogu proizvesti jasnu svjetlost kako kratku tako i dugu zraku. Za stražnja i kočiona svjetla obično se koriste svjetiljke sa dvije niti, što omogućava blistavu crvenu kombinaciju ovih dviju funkcija.

Xenon farovi

Najnovija tehnologija prednjih svjetala je takozvana ksenonska svjetlost. Ksenonska prednja svjetla karakteriziraj činjenica da proizvode svjetlosni spektar sličan dnevnom svjetlu noću, poboljšavajući na taj način vidljivost vozača i time povećavajući sigurnost u saobraćaju. Izvor svjetlosti sastoji se od plinske žarulje. Ksenonska prednja svjetla zahtijevaju složenu tehnologiju, ali s obzirom na nisku potrošnju energije i dug životni vijek investicija su koja se isplati. Kod SEATa je većina novih vozila opremljena modernom svjetlosnom tehnikom ksenon sijalica ili također sa Bi-ksenon farovima, koja pružaju i kratka i duga svjetla odnosno osvjetljenja.

 

Želite saznati više o Xenon svjetlima?

LED osvjetljenje

Dok se ksenonsko svjetlo kao prednje svjetlo savršeno integrira s noćnim prometom, LED svjetiljke se često koriste i za stražnja svjetla kao i za unutrašnju rasvjetu. Zbog svojih niskih energetskih potreba, kratkog vremena odziva, male potrebe za prostorom i svojom dugotrajnošću pogodne su za stražnja svjetla i bočne pokazivače smjera.  Koriste se i za osvjetljenje displeja instrument ploče.

 

Želite saznati više informacija o LED osvjetljenju vozila?

SEAT partneri u Vašoj blizini